Reageren?

Wilt U reageren? Klik op de titel van een artikel, dan opent het in een nieuw venster met daaronder de mogelijkheid om te reageren, mag ook anoniem !

zondag 21 augustus 2016

Zwijgen is Zilver - Gastblog door Mary SjabbensSpreken is zilver, zwijgen is goud. Dit spreekwoord kennen we allemaal. Velen van ons hebben dit ter harte genomen. Sterker nog, vaak is er een variant als pressiemiddel gebruikt. In de trant van: Als jij hierover praat dan… Of, dit is ons geheim, vertel het niet verder want anders…

Nog steeds zijn er ontelbaar veel mensen die zwijgen. Zwijgen over hun verleden, zwijgen over dat wat zij hebben mee moeten maken, hebben moeten doorstaan. Door druk van buitenaf, door schaamte en schuldgevoel.

Vaak zijn deze mensen slachtoffers van seksueel misbruik. Zij lopen met een onvoorstelbare last rond. Een last die zo zwaar is dat leven overleven is geworden.

Als blogger heb ik in de afgelopen jaren diverse keren contact gehad met slachtoffers van onder andere seksueel misbruik. Zij hebben mij in vertrouwen genomen en hun verhaal aan mij gemaild. Daar zijn blogs uit voortgekomen.

Keer op keer werd ik tot tranen toe geraakt. Wat vond ik deze mensen die hun verhaal durfden te delen dapper en sterk. Wat was hun lijdensweg onvoorstelbaar groot. Wat was hun gevecht lang.

Al deze slachtoffers vonden de stap om hun verhaal te delen, groot. En eng. Toch waren ze stuk voor stuk opgelucht dat hun verhaal voor anderen te lezen was. Het voelde voor hen als het doorbreken van het zwijgen, als een stap in hun proces om te gaan leven, in plaats van te overleven.

Door het delen van hun verhaal werd voor hen het zwijgen doorbroken. Want dat speelt ook mee; er heerst nog steeds een taboe op het praten over je verleden. Zeker als het een verleden is van seksueel misbruik.

Heeft dat taboe te maken met het feit dat buitenstaanders niet om zouden kunnen gaan met dit soort vreselijke verhalen? Niet weten te reageren? Of zelfs verkeerd reageren?

Wat het ook is: het is de hoogste tijd om als slachtoffer te kiezen voor jezelf. Kiezen voor een leven, knokken voor een toekomst en met hulp proberen los te komen van je verleden.

Praat erover, neem mensen in vertrouwen, schrijf erover…Blijf er niet mee rondlopen. Kies voor jezelf, jij bent de moeite waard! Ik wil bij deze het spreekwoord aanpassen: Zwijgen is zilver, spreken is goud.


Gastblog van schrijfster Mary Sjabbens voor Nederland Heelt
Lees meer van haar op: http://www.marysjabbens.nl/

2 opmerkingen: